De kansen van een less cash society

De kansen van een less cash society

Cash betalen lijkt op z’n retour, Nederlanders trekken vandaag de dag zelfs vaker hun mobieltje of pinpas dan hun portemonnee. Die ontwikkeling zet nog door, maar munten en bankbiljetten zullen nooit helemaal verdwijnen. De toekomst is niet ‘cashless’, maar wel ‘less cash’. Hoe speel je als ondernemer in op veranderd betaalgedrag? En welke uitdagingen én kansen biedt een less cash society?

We zijn een magische grens gepasseerd: in 2016 betaalden we in Nederland voor het eerst vaker non-cash dan met cash geld. Geen wonder, mobiele betaalapps en contactloos pinnen maken cashless betalen weer een stukje sneller en eenvoudiger.

Met 55% non-cash betalingen lopen we nog achter op de Scandinavische landen. In koploper Zweden hoor je bij nog maar 30% van de transacties harde kronen over de toonbank rollen.

Bij SecurCash denken we dat in Nederland ook rekening moeten houden met minder cash. Vele zaken zullen non-cash betaald worden, maar we blijven de kerstcadeaus en de werkster gewoon contant betalen. De toekomst is daarom niet cashless, we zijn op weg naar een less cash society.

De uitdaging van de less cash society

Digitalisering van het betalingsverkeer is al even aan de gang. Internet maakte veel lokale bankfilialen overbodig en de geldautomaat moet er nu ook aan geloven. Minder contante betalingen betekent immers dat consumenten ook minder cash geld op zak nodig hebben.

Zo verdwijnt de bank steeds meer uit het straatbeeld. En uit de regio. Dat kan een uitdaging zijn voor een ondernemer, zeker als je gewend bent je sealbags op weg naar huis even af te storten.

De kansen van less cash

Maar, minder cash betekent ook dat er kansen ontstaan. Om eens fris naar je geldverwerking te kijken, bijvoorbeeld. Een paar suggesties:

  • bespaar jezelf een steeds langere rit naar de bank, laat je cash ophalen. Dat is in elk geval veiliger dan zelf rijden;
  • bewaar cash in een zgn. slimme kluis. Dat betekent meestal dat je geld direct verzekerd is én dat je het afgestorte bedrag snel op je rekening krijgt. Vaak al binnen een werkdag;
  • zoek een bedrijf dat slimme oplossingen biedt voor zowel cash als non-cash. Dan ben je altijd klaar voor de toekomst.

Doorpraten? Mail naar verkoop@securcash.nl