Een overval kost meer dan je lief is

0,28%. Dat is de kans dat je als winkelier te maken krijgt met een overval. Dat lijkt een aanvaardbaar risico. Maar als het je overkomt blijkt de schade vele malen groter dan het buitgemaakte geld. Alle reden om je veiligheid te optimaliseren. Voor je zaak, je personeel én je klanten.

In 2016 werden 276 winkelovervallen geregistreerd. Op een totaal van 100.000 winkels betekent dat een kans van 0,28% dat je als winkelier een keer aan de beurt bent. De gemiddelde winkelier lijkt er niet van wakker lijkt te liggen. Tenminste, als je naar de cijfers kijkt. Zo blijkt maar liefst 88% (!) van de MKB’ers vrolijk met zijn of haar cash over straat te gaan om het af te storten bij banken. Elke week dezelfde route om dezelfde tijd. Hoe makkelijk kan je het een crimineel maken?

Niet te verwaarlozen

Het risico op een overval mag klein lijken, het is zeker niet te verwaarlozen. Daarvoor zijn de materiële en immateriële gevolgen te groot. Zo spelen de volgende kostenposten een rol bij een gemiddelde overval.

  1. De buitwaarde. Over de laatste tien jaar gemeten maken criminelen bij een overval gemiddeld € 15.000 buit. Dat is de eerste, meest directe kostenpost van een overval.
  2. Verplichte sluiting. Na een overval wil de recherche vaak alle ruimte om onderzoek te doen naar het incident. Zelfs als het vlotjes gaat, moet de zaak al snel een halve dag dicht. De kosten van zo’n ongeplande sluiting kan flink in de papieren lopen.
  3. Schade aan pand en inventaris. Deze post spreekt voor zich. Overvallers gebruiken steeds heftiger middelen om zich toegang te verschaffen tot je geld. De kosten van dit soort bruut geweld kunnen dus enorm oplopen.
  4. Ziekte als gevolg van overval. Een overval heeft altijd impact op je personeel, zelfs bij een ogenschijnlijk mild incident. Ziekmelding na een overval is helaas geen zeldzaam verschijnsel en de kosten ervan tellen als gevolgschade.
  5. Negatieve publiciteit. Al heb je er zelf niet voor gekozen, toch is het nieuws dat je zaak is overvallen een stukje negatieve publiciteit. Je klanten kunnen zich minder veilig voelen en wellicht minder makkelijk je zaak binnenwandelen. Deze indirecte kostenpost is niet te becijferen, maar daarmee niet minder relevant.

Als je al deze posten zou optellen kunnen de kosten van een overval zomaar oplopen tot een ton. Of meer. En dan hebben we het nog niet over de immateriële schade voor jezelf, je personeel en de klanten. Voldoende reden dus, om te kijken hoe je een overval voorkomt.

Overvallen voorkomen

Wat kan je zelf doen? Als specialist op het gebied van geldprocessen zou ons eerste advies zijn om kritisch naar deze processen te kijken. Stel jezelf vragen als:

  • loopt mijn personeel open en bloot met cash door de winkel?
  • worden munten en bankbiljetten veilig opgeslagen? Bij de kassa of in de backoffice?
  • hoeveel medewerkers kennen de kluiscode?
  • rijd je zelf naar de bank of maak je gebruik van beveiligd waardetransport?

Als je het geldproces optimaal veilig inricht is het risico op een overval al snel gereduceerd tot een acceptabel niveau. En op de een of andere manier weten potentiële overvallers al snel dat er bij jou niets te halen valt. Daarmee bespaar je jezelf niet alleen een hoop kosten en narigheid, je optimaliseert ook de veiligheid van klanten, personeel en jezelf.

Doorpraten over de veiligheid van jouw winkel? Mail naar verkoop@securcash.nl.