Waarom contant geld niet verdwijnt

De manier waarop we betalen is de laatste decennia drastisch veranderd. Nieuwe technologieën maken steeds weer nieuwe betaaloplossingen mogelijk. Verdwijnen munten en bankbiljetten straks helemaal? Gaan we naar een cashless society? SecurCash deelt de mening van vele deskundigen: al neemt het aandeel van cash nog verder af, contant geld verdwijnt nooit. Vier redenen waarom niet.

Hoeveel cash zit er op dit moment in uw portemonnee? Weinig tot niets, waarschijnlijk. Gemiddeld hebben we niet meer dan 15 euro op zak, hogere bedragen betalen we bijna altijd met pin of mobiel.

Het aandeel cash betalingen in Nederland ligt inmiddels op zo’n 45%. Minder dan de helft, dus. Deskundigen verwachten dat dit de komende jaren nog verder daalt. Naar 30% of misschien wel richting de 20%. Maar, minder dan dat wordt het niet. Want contant geld verdwijnt nooit helemaal. En dan niet eens vanwege de grijze economie en haar behoefte aan anonieme betaalmiddelen. Er zijn betere redenen om munten en bankbiljetten te behouden.

Cash werkt altijd en overal

Iedereen kan contant geld gebruiken en accepteren. Je hebt er geen bankrekening voor nodig en je bent niet afhankelijk van technologie of een derde partij die de betaling afhandelt. Bankbiljetten en munten werken altijd.
De helft van de wereldbevolking heeft overigens niet eens bankrekening. En ook in ons land zijn er altijd mensen die zijn aangewezen op cash, omdat ze, om wat voor reden dan ook, geen bankrekening hebben of er niet bij kunnen.

Cash is veilig en betrouwbaar

In verhouding tot het aantal bankbiljetten in omloop is het aantal vervalsingen te verwaarlozen. Vergelijk dat eens met de toenemende risico’s door cybercriminaliteit, zoals de diefstal van creditcardgegevens en identiteitsfraude. Contant geld is een veilig betaalmiddel.
Het geeft ook zekerheid dat een transactie kan plaatsvinden, ook als andere betaalmiddelen niet geaccepteerd worden of betaalapparatuur even niet werkt.

Cash is efficiënt

Wereldwijd wordt er nog altijd het meest cash betaald. Hoe efficiënt een contante betaling is verschilt per land en per methodiek, maar per saldo is cash de meest efficiënte oplossing voor kleine betalingen. En laten dat nou net het merendeel van alle betalingen zijn.
Innovatie heeft de efficiency van cash verbeterd; bankbiljetten zijn steeds veiliger en duurzamer; technologie heeft de automatisering van cash-handelingen mogelijk gemaakt en cashmanagementbeleid heeft gezorgd voor een snellere doorstroming van cash door de economie. Tegelijk proberen wetgevers samen met de financiële wereld om de efficiency van non-cash betalingen op hetzelfde niveau te brengen als cash. Die concurrentie tussen beide betaalmethodieken is goed. Het zorgt dat zowel cash als non-cash zich blijven ontwikkelen.

Cash verbindt mensen

Cash is waarschijnlijk het enige middel dat in de hele wereld wordt gebruikt. Het draagt bij aan sociale cohesie; ongeacht de sociale klasse, leeftijd of afkomst, iedereen gebruikt dezelfde biljetten en munten. Landen gebruiken hun bankbiljetten om hun leiders of nationale erfgoed te promoten. Cash is daarmee een uiting van identiteit en soevereiniteit.

Kortom, de dag dat contant geld verdwijnt van het wereldwijde betalingstoneel... die dag gaat onze generatie niet meemaken.