Waterdrinker Green Trade Center vernieuwt klantervaring

Naast de Royal FloraHolland vestiging in Aalsmeer werd afgelopen jaar het imposant groothandels­centrum van sierteelt­groothandel en exporteur Waterdrinker Aalsmeer opgetrokken. Op 18 februari gingen de deuren open voor inkopers van bloemisten, tuincentra, groothandels en retailers uit heel Europa. In het Waterdrinker Green Trade Center (GTC) vinden zij op ruim 25.000 m2 een dagelijks wisselende voorraad van zo'n 9.000 verschillende soorten planten, bloemen, potten en accessoires. De meeste klanten komen er kijken, kopen en nemen de producten direct mee. Grote partijen gaan op transport. Wie geen tijd heeft om de vestiging in Aalsmeer te bezoeken, winkelt online via de webshop.

We spreken teamhoofd klantafhandeling Sebastiaan Felix en manager Hans Scholten van het GTC over de klantervaring die zij nastreven en het verwerken van contante betalingen. Want ja, er wordt bij het GTC nog vaak met cash afgerekend.

Groot aanbod

"Klanten komen met een pasje binnen in een overdekte laadruimte waar een (plant)vriendelijk klimaat heerst. De bloemen en planten die ze inkopen, hoeven niet door de kou om in een auto of busje te worden geladen. Op veilingkarren verzamelen onze klanten de bloemen, planten, materialen en accessoires die ze voor hun winkel inkopen. Behalve het grote aanbod basis sierteeltproducten, vinden ze bij ons noviteiten, buitenplanten in een gekoelde afdeling, inspirerende presentaties en shop-in-shop afdelingen met accessoires.. Voordat de klant bij de kassa komt om af te rekenen, scannen onze medewerkers alles wat er op de kar staat."

Traditionele cashverwerking

In Waterdrinkers vorige locatie in het naastgelegen veilinggebouw, was de afhandeling van contante betalingen traditioneel ingericht. Bij één van de kassa's telde de klant zijn te betalen bedrag uit, de caissière of kassier telde het nog een keer en stopte het geld in de kassalade. Meerdere keren per dag werden bankbiljetten afgeroomd, geteld en in de backoffice opgeborgen. Dagelijks werd de gehele opbrengst geteld en de kassalades voor de nieuwe shifts voorbereid. Drie keer in de week, voordat de waardetransporteur langs kwam, werden de af te storten biljetten nogmaals geteld en administratief verwerkt. Kortom, dit was een intensief en daardoor kostbaar proces, waarbij ook nog eens veel handen aan het geld zaten.

Veilig en efficiënt

"Twee en een half jaar geleden zijn we bij het ontwerpen van dit complex gaan nadenken over een ander afrekenproces. We hebben gekozen voor grote, open balie waar klanten bij één van de drie terminals kunnen afrekenen. Behalve met klantvriendelijkheid, is bij de inrichting van de balie vooral rekening gehouden met de veiligheid van onze medewerkers en de efficiënte verwerking van betalingen. Uitgangspunt bij het cash afrekenen en de verwerking daarvan, is dat onze medewerkers niet meer met contant geld in aanraking komen."

"Als tip geven we andere retailers graag mee dat het belangrijk is om voor
het betaalproces een business case op te stellen. Weet wat je doelstellingen zijn
en zoek daarbij een betrokken leverancier."

Smart safe met recyclers

Waterdrinker heeft uiteindelijk gekozen voor een Bovertis kassasysteem waaraan per terminal een recycler voor bankbiljetten en muntgeld van Diebold-Nixdorf is gekoppeld. Klanten die contant willen afrekenen, betalen aan deze Cineo C6010/1010-combinatie. De recycler controleert, telt en registreert ingenomen biljetten en munten, en geeft eventueel wisselgeld aan de klant terug. Contante inkomsten zijn direct administratief verwerkt, beveiligd in de smart safe van de Cineo opgeslagen én verzekerd.

"We hebben geleerd dat je de tijd moet nemen om het systeem goed te leren kennen en een storingsprotocol nodig hebt. Management, medewerkers en leveranciers weten dan wat ze moeten doen als er iets misloopt. Ons kassapersoneel heeft hun rol in het nieuwe betaalproces snel opgepikt en ervaren de Cineo recyclers als gebruiksvriendelijk."

Dagelijkse bijschrijving

SecurCash ontzorgt Waterdrinker door de Cineo-systemen te servicen wanneer de safe bijna vol is of als de wisselgeldvoorraad moet worden aangevuld. Via het SecurCash dataplatform communiceert het systeem met een bank die de waarde van de afgestorte bankbiljetten dagelijks op de rekening van Waterdrinker bijschrijft. De logistieke verwerking van contant geld is daarmee losgekoppeld van de kasstroom van Waterdrinker.

"Waterdrinker is een bedrijf met een enorm hoge omloopsnelheid. Voor ons is het daarom
belangrijk dat contante inkomsten nu ook snel op onze bankrekening staan."